Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που είχε αρχίσει μια ψιλοκουβέντα με αφορμή κάποια σχόλια του αγαπητού mefistofeli για τη βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Τότε είχα παρέμβει προσπαθώντας να αναδείξω τη διάσταση της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και της δικής μας ειδικότερα.

Θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του πως όταν μιλάμε για ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μιλάμε για κάποιους οργανισμούς που, αν θέλουν να διατηρούν ένα στοιχειώδες επίπεδο λειτουργίας και μια αξιοπρεπή χρηστικότητα απέναντι σε χιλιάδες χρήστες καθημερινά, θα πρέπει να έχουν μια πολύ υπέυθυνη αντιμετώπιση όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους.

Μια βιβλιοθήκη έχει πάγια (ανελαστικά) έξοδα γιατί (πρέπει να) περιλαμβάνει υποδομές (υπολογιστές, φωτοτυπικά, σκάνερς, υπηρεσίες, έπιπλα κλπ.), προσωπικό και, το σημαντικότερο, βιβλία και περιοδικά. Τα τελευταία, ειδικά σε μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, θα πρέπει να ανανεώνονται τακτικότατα γιατί είναι φανερό σε όλους πως έρευνα δε μπορεί να γίνει με παλιές, φθαρμένες εκδόσεις βιβλίων, ενώ ο κατάλογος των περιοδικών θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.

Η έλλειψη χρηματοδότησης μιας βιβλιοθήκης την απαξιώνει, την υποβαθμίζει και την ακυρώνει. Και επειδή οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες είναι και θα πρέπει να είναι δημόσιες, δηλαδή ανοικτές στο κοινό, συνεπάγεται ότι η χρηματοδότησή τους θα πρέπει να είναι επίσης δημόσια. Η άλλη εναλλακτική είναι να τη χρηματοδοτούν με το αζημίωτο οι ιδιώτες (idiots), κάτι που δε νομίζω ότι θα θέλαμε για πολλούς λόγους.

Επειδή το πρόβλημα και με τη δική μας βιβλιοθήκη είναι μεγάλο, και είναι πρωτίστως πρόβλημα χρηματοδότησης, νομίζω ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν σχετικά οι φοιτητικοί σύλλογοι και όποιες άλλες συλλογικότητες ή ατομικότητες από το χώρο του πανεπιστημίου και του Ρεθύμνου ευρύτερα.

Ακολουθεί μια σχετική επιστολή που υπογράφεται από πολλούς καθηγητές, σε μια προσπάθεια το θέμα να φτάσει και να συζητηθεί στο κονκλάβιο του "ιδρύματός" μας, δηλαδή τη Σύγκλητο. Την επισυνάπτω και για κάθε νεότερο θα επανέλθουμε.

Hasta la victoria και floreat vagina!!!


Ρέθυμνο, 15 Ιανουαρίου 2009

Προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Καθηγητή κ. Ιωάννη Παλλήκαρη

Κοινοποίηση: Μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου

Μέλη της Συγκλήτου

Γραμματεία της Συγκλήτου

Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης

Κύριε Πρύτανη,

Είναι κοινή πεποίθηση όλων μας ότι τα τελευταία χρόνια η σταθερή υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και γενικότερα η κυβερνητική πολιτική έμμεσης απαξίωσής τους έχει πλήξει πολύπλευρα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει συμπαρασύρει σε διαδικασίες σταδιακής υποβάθμισης και αποδιάρθρωσης το σύνολο των υποδομών του. Ένας από τους ζωτικότερους τομείς του που πλήττεται άμεσα τον τελευταίο καιρό είναι η Βιβλιοθήκη, η εύρυθμη λειτουργία της οποίας συνιστά μια από τις θεμελιακές προϋποθέσεις του ακαδημαϊκού και ερευνητικού μας έργου.

Αυτονόητο είναι ότι ο συνεχής εμπλουτισμός των συλλογών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου μας καθώς και η αύξηση και διαρκής επιμόρφωση του προσωπικού της αποτελεί ή οφείλει να αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων μας και ιδιαίτερα όσων έχουν αναλάβει τη διοικητική ευθύνη του Πανεπιστημίου, δεδομένου ότι κανένα σχέδιο ανάπτυξης και κανένας προγραμματισμός είτε του διδακτικού είτε του ερευνητικού του έργου του δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως να έχει εξασφαλιστεί παράλληλα και η δική της σύμμετρη ανάπτυξη.

Αντί όμως για βελτίωση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μόνο την καθημερινή επιδείνωση των προβλημάτων της, που οδηγούν σε απορρύθμιση και δυσλειτουργίες. Ως γνωστόν την τελευταία δεκαετία η Βιβλιοθήκη χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το τέλος των οποίων την έχει αφήσει δίχως οικονομικούς πόρους, με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία της πλέον να κρατήσει σημαντικό αριθμό συμβασιούχων που εκπαίδευσε τα τελευταία χρόνια. Μετά την κυβερνητική απόφαση να μη χρηματοδοτηθούν οι Βιβλιοθήκες από το ΕΣΠΑ 2009-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και δίχως καμία δέσμευση του υπουργού Παιδείας για την κάλυψη της χρηματοδότησής τους από το κρατικό προϋπολογισμό το πρόβλημα είναι πλέον άμεσο και οξύ. Εξαιρετικά αμφίβολες διαγράφονται πλέον οι δυνατότητες παραγγελίας βιβλίων και ανανέωσης των συνδρομών τόσο των έντυπων όσο και των ηλεκτρονικών περιοδικών.

Μπροστά στην κρίσιμη αυτή κατάσταση ζητούμε να τεθεί το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης και της ανάπτυξης της Βιβλιοθήκης στην επόμενη συνεδρίαση Σύγκλητο, και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της και θα εξασφαλίσουν όχι απλώς την επιβίωση αλλά την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.

Με τιμή

Έφη Αβδελά, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Αντώνης Γεωργούλας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Αλέξης Καλοκαιρινός, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής

Παναγιώτης Μιχαηλίδης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής

Δημήτρης Μυλωνάκης, πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Θανάσης Παπαδόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Σκεύος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας

Αλέξης Πολίτης, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας

Γιώργος Σιδερίδης, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας

Κώστας Τζανάκης, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΝΟ ΜΕΤΑΞΥ ΣΥΡΜΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟΒΑΘΡΑΣ


Σε συνέχεια προηγούμενης δημοσίευσης για την Κωνσταντίνα Κούνεβα δημοσιεύουμε σήμερα δελτίο τύπου που βγήκε μετά από κοινή σύσκεψη δεκάδων σωματείων για το ίδιο ζήτημα, καθώς και μια σχετική αφίσα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων για την Αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα που καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης την Πέμπτη 22 Ιανουαρίου στις 6.00
Εννοείται πως και σε αυτήν την περίπτωση η ΓΣΕΕ είναι παντελώς απούσα. Δεν έχουν φαίνεται πολύ χρόνο να ασχοληθούν γιατί ξημεροβραδιάζονται σε σεμινάρια επιμόρφωσης, σε εκπαιδευτικά ταξίδια και στους διαδρόμους υπουργείων και κομμάτων.

Αλλά αργά ή γρήγορα το εργατικό κίνημα θα τους ξεράσει...



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7/01 πλατιά σύσκεψη για το συντονισμό της αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και τη δράση ενάντια στις σύγχρονες μορφές δουλεμπορίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 26 σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Κοινή θέση όσων συμμετείχαν στη σύσκεψη ήταν η ανάγκη κοινής δράσης:

§ Για να αποκαλυφθούν και να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης στην Κωνσταντίνα.

§ Για να φύγουν οι δουλέμποροι από τους χώρους εργασίας

§ Για να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων που όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών έχουν θεσμοθετήσει και νομιμοποιήσει

Όσες και όσοι συμμετείχαν στη σύσκεψη προτείνουν στα σωματεία τα ακόλουθα:

§ Συγκρότηση «Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων σωματείων για την αλληλεγγύη στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και για την κατάργηση του δουλεμπορίου στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα».

§ Έκδοση κοινού κειμένου και αφίσας, πραγματοποίηση συνέντευξης τύπου, διοργάνωση εκδήλωσης.

§ Διοργάνωση διαδήλωσης στις 22/01 στις 6 μ.μ. από τα Προπύλαια προς το Υπουργείο Απασχόλησης.

§ Οικονομική στήριξη της Κωνσταντίνας Κούνεβα και της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού.

§ Ανάληψη συγκεκριμένων δράσεων και παρεμβάσεων για την ανάδειξη του ζητήματος.

§ Προσπάθεια για να υπάρξει διεθνής καμπάνια αλληλεγγύης στην Κωνσταντίνα.

§ Απεύθυνση προς το σύνολο των σωματείων και ιδίως προς τα σωματεία και τις ομοσπονδίες που καλύπτουν χώρους όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ενοικιαζόμενου προσωπικού και δρουν οι σύγχρονες δουλεμπορικές εταιρείες, καλώντας τα να αναλάβουν δράση για να μπει φραγμός στο απαράδεκτο καθεστώς της ενοικίασης εργαζομένων και της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τα ακόλουθα σωματεία:

Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών

Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής

Πανελλαδικό Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών

Σωματείο Εργαζομένων στις εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα»

Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου

Σωματείο Εργαζομένων στις Ταχυμεταφορικές και Ταχυδρομικές Επιχειρήσεις Αττικής

Σύλλογος συμβασιούχων ΕΛΤΑ

Σωματείο Σερβιτόρων – Μαγείρων

Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στη WIND

Σωματείο Εργαζομένων στη Vodaphone

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Κερατσινίου- Περάματος «Ν. Πλουμπίδης»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Νίκαιας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Η Αθηνά»

Α΄ Σύλλογος Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Ο Παρθενώνας»

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Σωτηρίου»

ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

Σύλλογος Έμμισθων Ιατρών Ιδιωτικών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά

Σωματείο Εργαζομένων Αττικού Νοσοκομείου

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ερυθρός Σταυρός»

Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός»

Σωματείο Εργαζομένων στις Κοινωνικές Υπηρεσίες Ιδιωτικών Φορέων

Κλαδικό Σωματείο Νοσηλευτών Α΄ και Β΄ ΠΕΣΥ

Πενταμελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας

Σωματείο Εργαζομένων στα Καταστήματα Τύπου του Αεροδρομίου Αθηνών

Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Βορείου Ελλάδας

Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2009

ΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, εάν συμφωνείτε με το παρακάτω κείμενο συμπαράστασης στην Κωνσταντίνα Kούνεβα μπορείτε να προσθέσετε την υπογραφή σας, στη διεύθυνση

http://www.petitiononline.com/kuneva/petition.html

Αν επίσης μπορείτε να προωθήσετε στο κείμενο σε πανεπιστημιακές ή άλλες λίστες των οποίων είστε μέλη, ακόμη καλύτερα.

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα ΑΕΙ-ΤΕΙ για τη δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα

Προς την: Πανεπιστημιακή Κοινότητα

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΑΕΙ-ΤΕΙ

Πριν από δέκα χρόνια μία βουλγάρα ιστορικός, η Κωνσταντίνα Κούνεβα, έφτασε στην Ελλάδα για να εργαστεί και να μπορέσει να ζήσει και να περιθάλψει το παιδί της που χρειαζόταν εγχείριση. Η «αγορά εργασίας» την οδήγησε στον χώρο της καθαριότητας, ο οποίος με κρατική απόφαση έχει πλέον παραχωρηθεί σε ιδιώτες εργολάβους. Διαπιστώνοντας την αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων, η Κωνσταντίνα εντάχθηκε στην Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), εκλέχθηκε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου και μέχρι σήμερα παραμένει γενική γραμματέας του. Η Κωσταντίνα και το σωματείο της επιμένουν τα τελευταία χρόνια να αποκαλύπτουν όλα όσα κρύβονται κάτω από τις εργολαβίες-ενοικιάσεις ανθρώπινων σωμάτων, ιδιαίτερα στις δημόσιες υπηρεσίες: την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη μη καταβολή ενσήμων, τη μη πληρωμή υπερωριών και τη μη υπαγωγή στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα (με την αναγνώριση τεχνηέντως 5,5 αντί 6 ωρών εργασίας ημερησίως!), την άσκηση ψυχολογικής βίας και τον εκβιασμό από την εργοδοσία. Η πιο πρόσφατη διαμαρτυρία της αφορούσε την απόφαση της εταιρίας «ΟΙΚΟΜΕΤ» του εργολάβου Νικήτα Οικονομάκη (που αξίζει να σημειωθεί ότι δραστηριοποιείται βασικά σε κρατικές υπηρεσίες, όπως ο ΗΣΑΠ και η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων αλλά και δημόσια νοσοκομεία) να περικόψει το δώρο των Χριστουγέννων για τους εργαζόμενους. Εκκρεμούσε μάλιστα δικαστήριο εναντίον της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ που είχε οριστεί για τις 5 Ιανουαρίου! Στις 23 Δεκεμβρίου δέχτηκε δολοφονική επίθεση από αγνώστους που της έριξαν βιτριόλι στο πρόσωπο και την ανάγκασαν να το καταπιεί! Σήμερα εξακολουθεί να δίνει τη μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Επέλεξαν να τη χτυπήσουν επειδή θεώρησαν ανεπίτρεπτο μία γυναίκα και μετανάστρια να αγωνίζεται από κοινού με τις ελληνίδες συναδέλφισσές της για την υπεράσπιση των εργατικών της δικαιωμάτων.

Έχουν περάσει δύο περίπου εβδομάδες από τη μέρα που η Κωσταντίνα Κούνεβα δέχτηκε επίθεση κι ωστόσο δεν υπάρχει καμία κίνηση από την πλευρά της αστυνομίας για την αναζήτηση των ενόχων. Στις καταγγελίες του σωματείου της σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η δολοφονική επίθεση οι αρμόδιοι φορείς οι ελεγκτικές υπηρεσίες, υπουργοί, ακόμα και παράγοντες του επίσημου συνδικαλισμού απάντησαν με παγερή αδιαφορία. Ταυτόχρονα τα περισσότερα ΜΜΕ που τις μέρες των εορτών αναλώθηκαν στο αν τα μαγαζιά θα παρέμεναν ανοικτά την Κυριακή πριν την Πρωτοχρονιά αγνόησαν επιδεικτικά την είδηση σαν να έχει έρθει από το πουθενά, σαν να πρόκειται δηλαδή για ένα ακόμη μη εξιχνιάσιμο έγκλημα. Ωστόσο, πρόκειται για την κορυφή του παγόβουνου: Η υπενοικίαση εργαζομένων και η επιβολή συνθηκών δουλειάς μεσαιωνικών και τριτοκοσμικών σε όλους τους τομείς όπου απασχολούνται οι πιο ευάλωτοι εργαζόμενοι (καθαρισμός, χωράφια, οικοδομές) συνοδεύονται και από αντίστοιχες μεθόδους «προειδοποίησης» και «τιμωρίας», μέσω της μαφίας, των μπράβων και των δουλεμπόρων...

Η Κωνσταντίνα όμως δεν είναι μόνη. Εκτός από το ΠΕΚΟΠ, και άλλα πρωτοβάθμια σωματεία έκαναν επίσημες καταγγελίες και διαδήλωσαν ενάντια στην δολοφονική επίθεση και την αδιαφορία των επίσημων αρχών. Οργανώσεις μεταναστών, πρωτοβουλίες εργαζομένων αλλά και μεμονωμένοι άνθρωποι διεκδικούν δικαιοσύνη για την ίδια την Κωνσταντίνα και για το σύνολο των εργαζομένων που ζουν και εργάζονται υπό παρόμοιες συνθήκες.

Αντίθετα, στα πανεπιστήμια της χώρας, σε φορείς δηλαδή που απασχολούν χιλιάδες εργαζομένους με καθεστώς της εργολαβίας (καθαρίστριες, διοικητικούς υπαλλήλους, κλητήρες, υπαλλήλους κυλικείων κ.ο.κ.) εξακολουθεί να κυριαρχεί μία ένοχη σιωπή. Είναι η σιωπή που προέρχεται από τη γνώση ότι τα γραφεία μας, οι αίθουσες διδασκαλίας, τα εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες και τα αποχωρητήρια παραμένουν καθαρά χάρη στον ιδρώτα ανασφάλιστων γυναικών και ανδρών, που εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες και αμείβονται με εξευτελιστικούς, συχνά πλασματικούς, μισθούς στο πλαίσιο άθλιων εργασιακών όρων.

Εμείς που εργαζόμαστε στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και είμαστε οργισμένοι με την επιστροφή σε ένα νέο εργασιακό Μεσαίωνα και την υιοθέτηση μαφιόζικων μεθόδων από την εργοδοσία,

Καταγγέλλουμε τη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνα Κούνεβα και την αδιαφορία όλων των δήθεν αρμόδιων φορέων,

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στην Κωνσταντίνα Κούνεβα και το γιο της αλλά και στο σωματείο της ΠΕΚΟΠ.

Απαιτούμε την κατάργηση του καθεστώτος της εργολαβίας και της ενοικίασης/υπενοικίασης εργαζομένων με όρους σκλαβιάς στο χώρο εργασίας μας.

Το κείμενο των υπογραφών θα επιδοθεί στις οικείες πρυτανικές αρχές με το αίτημα να μας πληροφορήσει για την έκταση του φαινομένου υπενοικίασης εργαζομένων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα και για το τί ακριβώς σκοπεύουν να κάνουν για την αντιμετώπιση της απαράδεκτης αυτής κατάστασης.


Για οικονομική συμβολή στην Κωνσταντίνα Κούνεβα
ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA