Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

ΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΦΟΙΤΗΤΗ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

Απ' ότι μαθαίνουμε, η κατάσταση στο Ρέθυμνο πάει να ξεφύγει από τον έλεγχο. Αναφέρομαι σε νέο περιστατικό βίας ενάντια σε συμφοιτητή μας, πιθανώς λόγω της πολιτικής και συνδικαλιστικής του δράσης, από μέλη εθνικιστικής οργάνωσης που δραστηριοποιείται στην πόλη του Ρεθύμνου με την ανοχή της τοπικής κοινωνίας. Υπενθυμίζουμε ότι πριν από λίγες μέρες μέλη της ίδιας ομάδας είχαν γεμίσει το αμφιθέατρο που θα μιλούσε ο αγωνιστής Μ. Γλέζος με υβριστικά αυτοκόλλητα κ συνθήματα ("Γλέζο Μανώλη φύγε από την πόλη" κλπ.). Οι ανθρωπίδες-μέλη της οργάνωσης αυτής, που θεωρούν εαυτούς και πατριώτες, έβριζαν τον άνθρωπο που κατέβασε μαζί με το Σάντα τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη.

Προχθές έστησαν ενέδρα σε συμφοιτητή μας και τον χτύπησαν στο κεφάλι, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο. Ελπίζουμε να αναρρώσει γρήγορα. Το περιστατικό δημοσιεύθηκε και στο indymedia (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1011437).

Ακολουθεί το ψήφισμα-καταγγελία του Συλλόγου μεταπτυχιακών. Φυσικά το προσυπογράφουμε.

ΡΕΘΥΜΝΟ 30/3/09

Χτες το βράδυ 29/3, στην πόλη του Ρεθύμνου, αγωνιστής της ΕΑΑΚ δέχτηκε δολοφονική επίθεση από μέλη του παρακλαδιού της Χρυσής Αυγής, την Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου (ΟΕΡ). Η επίθεση πραγματοποιήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, την στιγμή που ο Γιώργος Μωραΐτης, συνδικαλιστής του συλλόγου φοιτητών Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης γυρνούσε από την δουλειά του. Η επίθεση ήταν απρόκλητη, πισώπλατη και με βαθύτατα πολιτικά κίνητρα. Δεν είναι τυχαίο ότι συμβαίνει στα πλαίσια μιας γενικότερης κοινωνικής όξυνσης, λίγο πριν την πανεργατική απεργία στις 2/4 και μετά τα συνθήματα φασιστικού περιεχομένου που είχαν γραφτεί στους τοίχους αίθουσας, ενάντια στον αγωνιστή του ΕΑΜ Μανώλη Γλέζο, πριν την εκδήλωση στην οποία ήταν κεντρικός ομιλητής, από την ίδια ομάδα.

Τον τελευταίο καιρό οι μηχανισμοί του παρακράτους έχουν εντείνει την δράση τους και κάνουν εμφανή την παρουσία τους είτε ξεκάθαρα στο πλάι των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, είτε κάτω από το πρόσχημα των «αγανακτισμένων πολιτών», προπηλακίζοντας διαδηλωτές υπό την ανοχή της αστυνομίας (Πάτρα, Κομοτηνή). Το παρακράτος δεν έχει κομματική απόχρωση. Είναι δομικό στοιχείο του αστικού κράτους και αποτελεί την χρυσή του εφεδρεία. Η περικοπή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στις οποίες προχώρησαν και προχωρούν οι κυβερνήσεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εντάσσεται στα γενικότερα πλαίσια αυταρχικοποίησης και ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων ούτως ώστε να προχωρήσει απρόσκοπτα η αντεργατική επίθεση της Ε.Ε. και των εγχώριων αντιπροσώπων της.

Καλούμε όλους τους φοιτητές, όλους τους εργαζόμενους να απαντήσουν με τους μαζικούς τους αγώνες στην δράση τέτοιων περιθωριακών ομάδων και καλούμε την κοινωνία του Ρεθύμνου να βάλει τέρμα σ αυτό το κλίμα βίας που καλλιεργείται στην πόλη το οποίο μας γυρνά πολλά χρόνια πίσω.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΜΑΣ ΦΟΒΙΖΕΙ

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

5 σχόλια:

Clandestino είπε...

Ποιοι καλύπτουν άραγε την ΟΕΡ ; Μήπως οι πολιτικές οικογένειες της πόλης; Να φύγει το Πανεπιστήμιο από το Ρέθυμνο να δούμε πως θα ζουν μετά τα φασιστοειδή! Οι φοιτητές ζουν την πόλη και αυτή κάνει τα πάντα για να τους διώξει. Μια μερίδα βέβαια, αλλά και οι υπόλοιποι... ζαμανφού!

mayritanos είπε...

Αυτό ακριβώς λέμε και μεις. Πρόκειται για κλασική περίπτωση παρασίτων που τρέφονται εις βάρος ενός άλλου, υγιούς οργανισμού. Ωστόσο δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να τους παραχωρήσουμε την πόλη, τους δημόσιους χώρους της και την κοινωνική της ζωή. Πολλοί από εμάς έχουμε καταγωγή από την Κρήτη ή έχουμε αγαπήσει το Ρέθυμνο από τα φοιτητικά μας χρόνια.Το θέμα είναι η τεθεί η τοπική κοινωνία προ των ευθυνών της, να βγει το ζήτημα στην επιφάνεια και να αναγκαστούν κάποιοι να πάρουν θέση. Όλοι θυμόμαστε πέρσυ τέτοια εποχή τα συλλαλητήρια που έγιναν με αφορμή τη δολοφονία του φοιτητή. Εξάλλου, αν εμείς μπορούμε με κάποιο τρόπο να υπερασπιστούμε συλλογικά την πολιτική και τις ιδέες μας, δεν μπορώ να πω το όδιο και για τις χιλιάδες των μεταναστών που ζουν ειρηνικά στο Ρέθυμνο και θα αποτελέσουν τα εύκολα θύματα σε περίπτωση που εμείς κάνουμε τους κινέζους.

mayritanos είπε...

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 3 ΑΠΡΙΛΙΟΥ ΣΤΙΣ 6 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΟΥ.
ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΛΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ.

ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΤΙΜΗ...

mayritanos είπε...

Το θέμα έχει πάρει διαστάσεις, να το διαδώσουμε όσο γίνεται περισσότερο, μόνο έτσι θα ξαναμπούν στα λαγούμια τους οι ανθρωπίδες της ΟΕΡ

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=30836

http://troktiko.blogspot.com/2009/03/n_31.html

mayritanos είπε...

Ακολουθεί η κάλυψη του θέματος από την εφημερίδα "Κρητική Επιθεώρηση"

31/03/09

Απρόκλητη επίθεση με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του στο κεφάλι και το πρόσωπο, δέχθηκε προχθές τα ξημερώματα ο φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργος Μωραΐτης.
Ο 20χρονος φοιτητής προχώρησε μάλιστα σε μήνυση κατ΄αγνώστων δίνοντας στις αστυνομικές αρχές περιγραφή των δύο εκ των τριών δραστών που του επιτέθηκαν, των οποίων τα πρόσωπα πρόλαβε αδρά να δει. Ο ένας εκ των τριών όπως δηλώνει, του ήταν γνωστός, και όπως λέει ο ίδιος, ανήκει στην Οργάνωση Εθνικιστών Ρεθύμνου.
Τα χτυπήματα εναντίον του σύμφωνα με τη μαρτυρία του φοιτητή ήταν επανειλημμένα, κάτι που για τον ίδιο αλλά και για ολόκληρη την πανεπιστημιακή κοινότητα που αντέδρασε άμεσα με καταδικαστικά ψηφίσματα, συνιστά δολοφονική επίθεση.
Ο 20χρονος φοιτητής ανήκει και δραστηριοποιείται στον χώρο της αριστεράς στο Πανεπιστήμιο και όπως λέει ο ίδιος ουδέποτε στο παρελθόν είχε εμπλακεί σε καβγάδες και επεισόδια.
Το περιστατικό σημειώθηκε όταν ο 20χρονος επέστρεφε στο σπίτι του, έχοντας σχολάσει από την εργασία του σε κατάστημα της παλιάς πόλης.
Ξαφνικά, στην οδό Αρκαδίου δέχτηκε επίθεση καταρχήν με ένα μπουκάλι που του πέταξε ο ένας δράστης και στη συνέχεια από δύο ακόμη άτομα που τον έριξαν στο δρόμο και άρχισαν να τον κλοτσούν στο πρόσωπο και να τον απειλούν πως αν τον ξαναδούν στην περιοχή θα τον σκοτώσουν.
Ένας εναντίον τριών, δεν μπόρεσε να προφυλάξει τον εαυτό του και δέχτηκε πολλαπλά χτυπήματα στο κεφάλι. Οι δράστες τον άφησαν να κείτεται στο δρόμο και μια περαστική κοπέλα τον είδε πεσμένο και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου από όπου πήρε εξιτήριο χθες το βράδυ.
Η μαρτυρία για το περιστατικό
Ο 20χρονος φοιτητής μίλησε στην Κρητική Επιθεώρηση για το πως συνέβη το περιστατικό.
«Ανεβαίνοντας την οδό Αρκαδίου, κάποιος από πίσω μου πέταξε ένα μπουκάλι το οποίο με χτύπησε στο κεφάλι. Όταν γύρισα και τον ρώτησα τι συμβαίνει είδα να έρχονται άλλα δύο άτομα με ρίξανε κάτω και άρχισαν να με κλοτσάνε στο κεφάλι. Ήταν ξεκάθαρα δολοφονική επίθεση. Κατά τύχη δεν έχω εσωτερικά τραύματα».
Ο ίδιος δηλώνει ότι την ώρα που τον χτυπούσαν, απαιτούσαν να τους πει σε ποιο πολιτικό χώρο ανήκει και τον απειλούσαν ότι αν ξαναπεράσει από το Μουσείο, θα τον σκοτώσουν.
«Αφορμή για όλα αυτά που συμβαίνουν λίγο πριν την επίσκεψη του Μανώλη Γλέζου και μετά, είναι τα δεδομένα που υπάρχουν στην κοινωνία. Εφόσον υπάρχει οικονομική κρίση, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι αντιδρούν και το σύστημα έχει ως εφεδρεία τις ακροδεξιές αντιλήψεις», λέει ο ίδιος.
Ο Γιώργος Μωραΐτης με αφορμή το περιστατικό που συνέβη στον ίδιο τονίζει πως πρέπει η τοπική κοινωνία να καταδικάζει τέτοια περιστατικά και να μη στηρίζει και καλύπτει τέτοιες συμπεριφορές, ούτως ώστε να αποδείξει και με αυτόν τον τρόπο ότι δεν βλέπει ως «ξένο σώμα» τους φοιτητές.
«Η τοπική κοινωνία πρέπει να καταλάβει ότι δεν πρέπει να στηρίζει αυτά τα άτομα. Αυτοί νομίζουν πως είναι πατριώτες. Αν όμως γράφεις συνθήματα κατά του Γλέζου ο οποίος κατέβασε τη ναζιστική σημαία και ανέβασε την ελληνική, τότε δεν είσαι πατριώτης, είσαι ναζιστής».
Απευθυνόμενος μέσω της «Κ.Ε.» στους δράστες, τονίζει πως «εχθρός δεν είναι ο εργαζόμενος Έλληνας ή ξένος που παλεύει για τα δικαιώματά του ή ο φοιτητής που δουλεύει. Ο εχθρός είναι αυτός που σε καταπιέζει».
Καταδίκη του περιστατικού
Στο πρόσωπο του συμφοιτητή τους, τα μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού, τονίζουν πως καταδικάζονται και ποινικοποιούνται οι αγώνες που δίνει η νεολαία. Σημειώνουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση τους πως
«Η δράση των μελών της ΟΕΡ για ένα διάστημα είχε εξασθενήσει, κυρίως μετά τη δολοφονία ενός μετανάστη, αφού απομονώθηκαν από την ηχηρή αποδοκιμασία των Ρεθυμνιωτών, από την εξέγερση του Δεκέμβρη και ύστερα, έχει ενταθεί. Ένα από τα πρώτα κρούσματα ήταν ο συνεχής εκφοβισμός όσον συμμετείχαν στις πορείες του Δεκέμβρη και ο ξυλοδαρμός ενός φοιτητή του οικονομικού, επειδή συμμετείχε σε αυτές. Η συνέχεια όλων αυτών των περιστατικών ήταν να γεμίσουν με εθνικιστικά και ρατσιστικά συνθήματα την αίθουσα του πανεπιστημίου Ρεθύμνου που θα φιλοξενούσε τον αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, Μανόλη Γλέζο, ο οποίος να υπενθυμίσουμε ότι ήταν αυτός που κατέβασε τη σημαία των κατακτητών από την Ακρόπολη, αγωνιζόμενος για την απελευθέρωση της Ελλάδας, στης οποία το όνομα στηρίζεται η δράση της Ο.Ε.Ρ. Στόχος όμως έγινε και ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας, καθώς γέμισαν την πόλη του Ρεθύμνου και την αίθουσα του πανεπιστημίου στην οποία θα μιλούσε με υβριστικά συνθήματα για το πρόσωπό του και για τη Ριζοσπαστική Αριστερά συνολικότερα. Παρά την κινητοποίηση του συλλόγου φοιτητών και την αποδοκιμασία αυτών των πρακτικών από ολόκληρη τη φοιτητική κοινότητα, χθες το βράδυ ένας φοιτητής του πανεπιστημίου και συνδικαλιστής της Αριστεράς δέχτηκε επίθεση από την ίδια οργάνωση».
Ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών χαρακτηρίζει την επίθεση σε βάρος του φοιτητή απρόκλητη, πισώπλατη, με βαθύτατα πολιτικά κίνητρα και διόλου τυχαία.
«Τον τελευταίο καιρό οι μηχανισμοί του παρακράτους έχουν εντείνει την δράση τους και κάνουν εμφανή την παρουσία τους είτε ξεκάθαρα στο πλάι των κατασταλτικών μηχανισμών του κράτους, είτε κάτω από το πρόσχημα των «αγανακτισμένων πολιτών», προπηλακίζοντας διαδηλωτές υπό την ανοχή της αστυνομίας (Πάτρα, Κομοτηνή). Το παρακράτος δεν έχει κομματική απόχρωση. Είναι δομικό στοιχείο του αστικού κράτους και αποτελεί την χρυσή του εφεδρεία».

Σε διαδήλωση ενάντια στον φασισμό την προσεχή Παρασκευή, καλεί το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, με αφορμή την επίθεση ενάντια στον φοιτητή. Σημειώνει πως «δεν είναι η πρώτη επίθεση (ας θυμηθούμε τη δολοφονία του αλβανού μαθητή Έντισον από φασίστες της ΟΕΡ πριν από 3χρόνια περίπου) αλλά κάνει ξεκάθαρο πως οπού δεν φτάνει το χέρι της κυβέρνησης για να καταστείλει τους αγώνες, φτάνουν τα χεριά των παρακρατικών με την αμέριστη κάλυψη της (και των ΜΜΕ συχνά)».

ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ