Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2009

Δεν έχει περάσει πολύ καιρός από τότε που είχε αρχίσει μια ψιλοκουβέντα με αφορμή κάποια σχόλια του αγαπητού mefistofeli για τη βιβλιοθήκη του Ρεθύμνου. Τότε είχα παρέμβει προσπαθώντας να αναδείξω τη διάσταση της υποχρηματοδότησης των πανεπιστημιακών βιβλιοθηκών και της δικής μας ειδικότερα.

Θα πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του πως όταν μιλάμε για ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες, μιλάμε για κάποιους οργανισμούς που, αν θέλουν να διατηρούν ένα στοιχειώδες επίπεδο λειτουργίας και μια αξιοπρεπή χρηστικότητα απέναντι σε χιλιάδες χρήστες καθημερινά, θα πρέπει να έχουν μια πολύ υπέυθυνη αντιμετώπιση όσον αφορά τη χρηματοδότησή τους.

Μια βιβλιοθήκη έχει πάγια (ανελαστικά) έξοδα γιατί (πρέπει να) περιλαμβάνει υποδομές (υπολογιστές, φωτοτυπικά, σκάνερς, υπηρεσίες, έπιπλα κλπ.), προσωπικό και, το σημαντικότερο, βιβλία και περιοδικά. Τα τελευταία, ειδικά σε μια ακαδημαϊκή βιβλιοθήκη, θα πρέπει να ανανεώνονται τακτικότατα γιατί είναι φανερό σε όλους πως έρευνα δε μπορεί να γίνει με παλιές, φθαρμένες εκδόσεις βιβλίων, ενώ ο κατάλογος των περιοδικών θα πρέπει να ανανεώνεται συνεχώς.

Η έλλειψη χρηματοδότησης μιας βιβλιοθήκης την απαξιώνει, την υποβαθμίζει και την ακυρώνει. Και επειδή οι ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες είναι και θα πρέπει να είναι δημόσιες, δηλαδή ανοικτές στο κοινό, συνεπάγεται ότι η χρηματοδότησή τους θα πρέπει να είναι επίσης δημόσια. Η άλλη εναλλακτική είναι να τη χρηματοδοτούν με το αζημίωτο οι ιδιώτες (idiots), κάτι που δε νομίζω ότι θα θέλαμε για πολλούς λόγους.

Επειδή το πρόβλημα και με τη δική μας βιβλιοθήκη είναι μεγάλο, και είναι πρωτίστως πρόβλημα χρηματοδότησης, νομίζω ότι θα πρέπει να κινητοποιηθούν σχετικά οι φοιτητικοί σύλλογοι και όποιες άλλες συλλογικότητες ή ατομικότητες από το χώρο του πανεπιστημίου και του Ρεθύμνου ευρύτερα.

Ακολουθεί μια σχετική επιστολή που υπογράφεται από πολλούς καθηγητές, σε μια προσπάθεια το θέμα να φτάσει και να συζητηθεί στο κονκλάβιο του "ιδρύματός" μας, δηλαδή τη Σύγκλητο. Την επισυνάπτω και για κάθε νεότερο θα επανέλθουμε.

Hasta la victoria και floreat vagina!!!


Ρέθυμνο, 15 Ιανουαρίου 2009

Προς τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης

Καθηγητή κ. Ιωάννη Παλλήκαρη

Κοινοποίηση: Μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου

Μέλη της Συγκλήτου

Γραμματεία της Συγκλήτου

Διευθύντρια της Βιβλιοθήκης

Κύριε Πρύτανη,

Είναι κοινή πεποίθηση όλων μας ότι τα τελευταία χρόνια η σταθερή υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και γενικότερα η κυβερνητική πολιτική έμμεσης απαξίωσής τους έχει πλήξει πολύπλευρα και το Πανεπιστήμιο Κρήτης και έχει συμπαρασύρει σε διαδικασίες σταδιακής υποβάθμισης και αποδιάρθρωσης το σύνολο των υποδομών του. Ένας από τους ζωτικότερους τομείς του που πλήττεται άμεσα τον τελευταίο καιρό είναι η Βιβλιοθήκη, η εύρυθμη λειτουργία της οποίας συνιστά μια από τις θεμελιακές προϋποθέσεις του ακαδημαϊκού και ερευνητικού μας έργου.

Αυτονόητο είναι ότι ο συνεχής εμπλουτισμός των συλλογών και ο εκσυγχρονισμός των υποδομών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου μας καθώς και η αύξηση και διαρκής επιμόρφωση του προσωπικού της αποτελεί ή οφείλει να αποτελεί βασική προτεραιότητα όλων μας και ιδιαίτερα όσων έχουν αναλάβει τη διοικητική ευθύνη του Πανεπιστημίου, δεδομένου ότι κανένα σχέδιο ανάπτυξης και κανένας προγραμματισμός είτε του διδακτικού είτε του ερευνητικού του έργου του δεν μπορεί να υλοποιηθεί δίχως να έχει εξασφαλιστεί παράλληλα και η δική της σύμμετρη ανάπτυξη.

Αντί όμως για βελτίωση και εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών της Βιβλιοθήκης τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μόνο την καθημερινή επιδείνωση των προβλημάτων της, που οδηγούν σε απορρύθμιση και δυσλειτουργίες. Ως γνωστόν την τελευταία δεκαετία η Βιβλιοθήκη χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τα προγράμματα ΕΠΕΑΕΚ και της Κοινωνίας της Πληροφορίας, το τέλος των οποίων την έχει αφήσει δίχως οικονομικούς πόρους, με άμεσο αποτέλεσμα την αδυναμία της πλέον να κρατήσει σημαντικό αριθμό συμβασιούχων που εκπαίδευσε τα τελευταία χρόνια. Μετά την κυβερνητική απόφαση να μη χρηματοδοτηθούν οι Βιβλιοθήκες από το ΕΣΠΑ 2009-2013 (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς) και δίχως καμία δέσμευση του υπουργού Παιδείας για την κάλυψη της χρηματοδότησής τους από το κρατικό προϋπολογισμό το πρόβλημα είναι πλέον άμεσο και οξύ. Εξαιρετικά αμφίβολες διαγράφονται πλέον οι δυνατότητες παραγγελίας βιβλίων και ανανέωσης των συνδρομών τόσο των έντυπων όσο και των ηλεκτρονικών περιοδικών.

Μπροστά στην κρίσιμη αυτή κατάσταση ζητούμε να τεθεί το πρόβλημα της επαρκούς χρηματοδότησης και της ανάπτυξης της Βιβλιοθήκης στην επόμενη συνεδρίαση Σύγκλητο, και να ληφθούν οι αναγκαίες αποφάσεις που θα επιτρέψουν την απρόσκοπτη λειτουργία της και θα εξασφαλίσουν όχι απλώς την επιβίωση αλλά την ουσιαστική και μακροπρόθεσμη ανάπτυξή της.

Με τιμή

Έφη Αβδελά, πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας

Αντώνης Γεωργούλας, πρόεδρος του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών

Αλέξης Καλοκαιρινός, κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής

Παναγιώτης Μιχαηλίδης, κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής

Δημήτρης Μυλωνάκης, πρόεδρος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών

Θανάσης Παπαδόπουλος, κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών

Σκεύος Παπαϊωάννου, πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνιολογίας

Αλέξης Πολίτης, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας

Γιώργος Σιδερίδης, πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας

Κώστας Τζανάκης, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια: