Σάββατο, 7 Φεβρουαρίου 2009

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΡΗΤΗΣ;;

Κάτι τρέχει στο "σπίτι" μας. Μήπως ο κ. Πρύτανης αντί να ασχολείται με μπούρδες του στυλ "πανεπιστήμιο των ορέων", ιστιοπλοϊκούς ομίλους κλπ. να κοιτάξει τα πραγματικά προβλήματα του "ιδρύματος";;

Ακουλουθεί ανακοίνωση της ΓΣ των υπαλλήλων του Πανεπιστημίου, όπου γίνεται σαφής λόγος για φαινόμενα "διάλυσης". Ας ακούσουμε τι έχουν να πουν οι άνθρωποι, εκ πρώτης όψεως δε μου φαίνεται "συντεχνιακού" τύπου ζήτημα


Γενική Συνέλευση Υπαλλήλων Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

2-2-2009

Το Πρυτανικό Συμβούλιο, στην υπ.αρ. 617/29-1-2009 Συνεδρία του, αποφάσισε σχετικά με τις τοποθετήσεις των Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Υποδιευθύνσεων. Όπως πληροφορηθήκαμε, και επιβεβαιώθηκε από την Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Παπαδάκη Τζεδάκη, η σχετική απόφαση έχει ως εξής:

---Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Διοικητικού στο Ρέθυμνο τοποθετήθηκε ο Πέτρος Λαρετζάκης, νυν Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Διοικητικού στο Ηράκλειο.

---Προϊσταμένη της Υποδιεύθυνσης Διοικητικού στο Ηράκλειο τοποθετήθηκε η Ειρήνη Μαλά, νυν Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικού στο Ρέθυμνο.

---Προϊστάμενος της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης στο Ηράκλειο τοποθετήθηκε ο Χρήστος Πανταζής, νυν Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσιευμάτων στο Ρέθυμνο.

---Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημοσιευμάτων στο Ρέθυμνο τοποθετήθηκε ο Γιάννης Τζήκας, νυν Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Ρέθυμνο.

---Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Ανάπτυξης στο Ρέθυμνο τοποθετήθηκε η Εύα Μιχελιδάκη, νυν Προϊσταμένη του ΕΛΚΕ.

---Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Οικονομικής Διαχείρισης στο Ρέθυμνο τοποθετήθηκε η Ευαγγελία Βιδάκη, νυν Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Ρέθυμνο.

---Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Έρευνας στο Ρέθυμνο τοποθετήθηκε η Χαρά Ζαφειροπούλου, νυν Προϊσταμένη της Γραμματείας του Τμήματος Βιολογίας στο Ηράκλειο.

Με αφορμή την απόφαση αυτή, οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) συγκεντρωθήκαμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση μετά από κάλεσμα ομάδας πρωτοβουλίας την Δευτέρα 2/2/2009. Μετά από συζήτηση, εγκρίθηκαν τα παρακάτω:

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης αποδείχθηκε ότι δεν μπορεί να εφαρμόσει στην πράξη ακόμα και τους όρους του επιχειρηματικού μάνατζμεντ, του οποίου έχει δώσει δείγματα, κατά την διάρκεια της θητείας της, ότι είναι ένθερμος θιασώτης. Προχώρησε σε τοποθετήσεις Προϊσταμένων Διευθύνσεων και Υποδιευθύνσεων, οι οποίες αμφιβάλλουμε ότι στηρίζονται στην πρόθεση για βελτίωση της παραγωγικότητας και αποτελεσματικότητας της διοίκησης. Για παράδειγμα, η «αλληλομετακίνηση» των Προïσταμένων της Διεύθυνσης και Υποδιεύθυνσης Διοικητικού, πώς θα συντελέσει στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης; Αν διαπιστώθηκε πρόβλημα στη λειτουργία μιας εκ των δύο, απλά θα εισπράξει το «έλλειμμα» η άλλη;

Προφανώς, η Πρυτανεία έχει δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση, να εποπτεύει την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών του Ιδρύματος και να λαμβάνει τα μέτρα που συντελούν στη βελτίωσή της. Ωστόσο, η εποπτεία προϋποθέτει γνώση της υπάρχουσας κατάστασης. Πώς απέκτησε αυτή τη γνώση για τις υπηρεσίες του Ρεθύμνου όταν –πέρα από κάποιες συνεδριάσεις επιτροπών ή συσκέψεων σε στενά χρονικά περιθώρια– η συνεργασία της με το προσωπικό εξαντλείται στην υπογραφή εγγράφων και Πρυτανικών Πράξεων; Μήπως στο περιθώριο των συνεδριάσεων του Πρυτανικού Συμβουλίου και της Συγκλήτου μία-δύο φορές το μήνα, όταν αφιερώνει μόνο μερικά λεπτά για συνεργασία με τους υπαλλήλους;

Είναι κοινή διαπίστωση από όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα ότι τα γραφεία της Πρυτανείας στο Ρέθυμνο (έδρα του Πανεπιστημίου Κρήτης) έχουν γίνει «έρημη χώρα». Από την «σύσφιξη» των σχέσεων Διοίκησης & Πρυτανείας, που ήταν η καραμέλα των προεκλογικών υποσχέσεων, φτάσαμε στο σημείο να νιώθουμε ενοχλητικοί όταν εκλιπαρούμε –κυριολεκτικά– για συνεργασία.

Στοιχειώδης αρχή του πολυσυζητημένου management είναι να επιφέρει τις αλλαγές που απαιτούνται, διαχειριζόμενο το ανθρώπινο δυναμικό κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή συναίνεσή του. Στην προκειμένη περίπτωση, οι τοποθετήσεις φανερώνουν πλήρη αναλγησία των εμπνευστών τους, σε σχέση με τα προβλήματα που δημιουργούν στην προσωπική και οικογενειακή ζωή των μετακινουμένων. Να σημειωθεί ότι ανάμεσα σ’ αυτούς που μετακινούνται σε άλλη πόλη βρίσκονται και συνάδελφοι που έχουν προσφέρει τα μέγιστα από την ίδρυση του Πανεπιστημίου και σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ειπώθηκε ότι, προκειμένου να αποφευχθούν ακριβώς αυτά τα προβλήματα, οι νέοι διευθυντές και υποδιευθυντές θα μετακινούνται μόνο 1-2 ημέρες την εβδομάδα στην πόλη που τοποθετήθηκαν και τις υπόλοιπες θα μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους τηλεφωνικά και με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Επειδή ήδη έχουμε εισπράξει όλοι τα αποτελέσματα της «ηλεκτρονικής» επικοινωνίας-συνεργασίας με την Πρυτανεία, ευχαριστούμε, αλλά …δεν θα πάρουμε.

Στους κόλπους του διοικητικού προσωπικού επικρατεί εδώ και αρκετά χρόνια η μεγαλύτερη δυσαρέσκεια που υπήρξε από καταβολής του Πανεπιστημίου. Διευθυντές, προϊστάμενοι και υπάλληλοι αξιοποιούνται μόνο στη διεκπεραίωση των καθημερινών υποθέσεων, ενώ όταν έλθει η στιγμή να καταθέσουν τη γνώση και εμπειρία τους ή να συμμετάσχουν στη διαμόρφωση γενικότερων αποφάσεων, όπως είναι εν προκειμένω οι τοποθετήσεις, αγνοούνται σκανδαλωδώς.

Σε μια περίοδο που εντείνεται το πρόβλημα της ανανέωσης του προσωπικού στο Ρέθυμνο –ζήτημα που έχει ανακύψει εδώ και αρκετά χρόνια– λόγω της επικείμενης σταδιακά συνταξιοδότησης των παλιών στελεχών της διοίκησης, οι αποφάσεις που λήφθηκαν φανερά αναγκάζουν σε επίσπευση της αποχώρησης κάποιων, ενώ πιθανόν να αναγκάσουν σε παραίτηση και άλλους που δεν έχουν ακόμη κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Τότε, ίσως η Πρυτανική Αρχή διαπιστώσει ότι τα πράγματα προχώρησαν πέραν των προσδοκιών της.

Σοφή ενέργεια η επικαλούμενη ανανέωση και η εναλλαγή στα αντικείμενα εργασίας, αλλά χρειάζεται ακόμη μεγαλύτερη σοφία να μην ξεπεραστούν τα όρια και οδηγηθούμε στη διάλυση. Τότε, η εταιρεία που θα αναλάβει την «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Υποστήριξης, για την ανασυγκρότηση, ανάπτυξη και ολοκλήρωση των Διοικητικών και Τεχνικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Κρήτης», μετά την ολοκλήρωση του διεθνούς διαγωνισμού που έχει προκηρύξει το Πανεπιστήμιο με προϋπολογισμό 357.000 €, θα έχει πολλή δουλειά· να “υποστηρίξει” μια υπηρεσιακή δομή αποδιαρθρωμένη, χάρη στις ενέργειες των διοικούντων της – κι ας επικαλούνται εκείνοι συχνά ως μοναδική πηγή των προβλημάτων την ανεπάρκεια ή αδιαφορία των δημοσίων υπαλλήλων.

Δόθηκε η ευκαιρία στην Πρυτανεία να αξιοποιήσει την εμπειρία του προσωπικού και να διαμορφώσει αντίληψη πριν τη λήψη αποφάσεων, όταν το Σεπτέμβριο του 2008, είκοσι (20) υπάλληλοι της Διοίκησης στο Ρέθυμνο ζήτησαν εγγράφως συνάντηση, προκειμένου να εκθέσουν τα προβλήματα δυσλειτουργίας των υπηρεσιών. Το Πρυτανικό Συμβούλιο όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε σ’ αυτό το κάλεσμα, αλλά σε σχετικό ερώτημα αμφισβητήθηκε και η ύπαρξη του εγγράφου.

ΖΗΤΑΜΕ από το Πρυτανικό Συμβούλιο να μας κοινοποιηθεί άμεσα το σχετικό απόσπασμα πρακτικού με την εισήγηση και τα κριτήρια που λήφθηκαν υπόψη για τις τοποθετήσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών.

ΖΗΤΑΜΕ από το Πρυτανικό Συμβούλιο να μας γνωστοποιήσει αν αποτελεί θέση του η άποψη που μέλη του εκφράζουν δημόσια ότι, για την εύρυθμη λειτουργία του Πανεπιστημίου, είναι αναγκαία η μεταφορά όχι μόνο της έδρας του Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο αλλά και ολόκληρου του campus του Γάλλου.

ΚΑΛΟΥΜΕ σε συνάντηση στο Ρέθυμνο, την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 11.00 στο Μεγάλο Αμφιθέατρο, την Πρυτανική Αρχή, τους Κοσμήτορες, τους Προέδρους των Τμημάτων, το διδακτικό προσωπικό όλων των κατηγοριών, τους Ενιαίους Φορείς Διδασκόντων και τους Συλλόγους Φοιτητών, προκειμένου να συζητηθούν οι πρόσφατες τοποθετήσεις και, με αφορμή αυτές, τα γενικότερα προβλήματα στην διοίκηση και στη λειτουργία του Πανεπιστημίου.

ΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ

(Ακολουθούν σελίδες με υπογραφές)

Δεν υπάρχουν σχόλια: